Du gjorde hva, sa du..? – Jeg mobiliserte!

For ME syke har ordet mobilisere en spesiell betydning. Avhengig av sykdomsgraden kan det bety at de samler alt de har av energi for å klare et bestemt gjøremål. Synonymer for mobilisere kan være «samle», «aktivere», «sette sammen», «mønstre», «formidle», «organisere» osv. En ME syk sa en gang til en venn: Jeg mobiliserte!, for å forklare hvorfor hun en dag dukket opp på besøk – hun hadde ikke vært ute av huset på flere år.

Å mobilisere er som å mønstre alt du eier og har

De fleste forstår nok konteksten når man bruker ordet mobilisere men det er ikke like sikkert at de forstår hvor mye det koster i form av krefter – fysisk og mentalt. En som har moderat til alvorlig grad av ME vil sannsynligvis være bundet til hjemmet til daglig men klarer kanskje å delta i livet en gang i blant.

Det å samle krefter til for eksempel et besøk noen få ganger i året kan bety full mobilisering for den som er syk. Det må planlegges i god tid slik at den som er syk får ekstra med hviletid i forkant og det må ikke være noe annet som må gjøres dagene før besøket. Så må selve besøket planlegges: Transport til og fra. Lengden på besøket. Hvor mange andre gjester er det? Bruke ørepropper? Filterbriller? Er det noen som bruker sterk parfyme? Serveres det mat som den syke ikke tåler? Er det passe temperatur inne – ikke for varmt og ikke for kaldt? Finnes det et hvilerom sånn i tilfelle…? Rask retur hvis det blir nødvendig? Hvile i etterkant?

Positiv tilbakemelding er den beste styrkeenergi

For de som ikke selv er ME-syk og ikke har satt seg inn i sykdommen kan det virke uforståelig at det er nødvendig å tenke igjennom så mange forskjellige ting. For den som har ME kan det være helt naturlig og det er en del av det som må planlegges for å klare å gjennomføre besøket og unngå forverring.

Det er jo mange andre ting som kan være nødvendig å mobilisere til: Time hos legen, rydde hjemme, ta imot besøk, feriereise, lage middag og lufte hunden for eksempel. Det som er mest synlig for andre enn den nærmeste er når den som er syk deltar i livet utenfor hjemmet. Det er derfor viktig for de nærmeste og støtteapparatet å gi positive tilbakemeldinger når den som er syk har anstrengt seg hardt for å klare noe. Det er viktig å forstå de anstrengelsene som ligger bak et kort besøk, en liten handletur eller et kort kafebesøk. Det er også viktig å forstå av den som er syk må hvile i etterkant og hente seg inn – kanskje i flere dager – og så sette alt annet til side de dagene!

Noen mobiliserer for selv de minste gjøremål

De som er friske mobiliserer også men det er viktig å forstå at det ikke på noen måte kan sammenlignes med den mobiliseringen en ME syk må foreta, som kan være helt uttømmende. For noen ME syke er det mobiliseringen som gjør at de kan klare å være med som deltagere i hverdagen en gang i blant og hente energi og impulser som de kan leve på. Aktiv støtte og gode tilbakemeldinger er veldig viktig og kan bety mye for de som er syke.

– –

Bilde hentet her

5 tanker om “Du gjorde hva, sa du..? – Jeg mobiliserte!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s