Når kommunikasjonslinjene kommer under press

Ikke alle situasjoner er egnet for kommunikasjon

Jeg var en gang på konsert med et av verdens mest populære band. Lyden var skrudd opp så høyt at det ikke var mulig å snakke med sidemannen. Vi prøvde allikevel og endte opp med å brøle rett inn i ørene til hverandre så høyt vi bare kunne. Det var bare å gi opp. Man fikk bare med seg ett ord eller to, resten falt bort. Da vi stod utenfor stadion to timer senere var det fortsatt konsert inne i hodet og jeg hørte slagverk og elgitar på full styrke som et ekko der inne. Det gikk enda en halvtime før hodet hadde roet seg og det ble mulig å snakke sammen. Alt var altså som normalt, situasjonen tatt i betraktning!

Til vanlig fungerer kommunikasjonen for de fleste av oss. Men når det blir lagt ekstra press på samlivet i form av f.eks. sykdom kan det skje endringer som vi ikke ønsker.

Kommunikasjon i hverdagen

Er det forskjell på måten kvinner og menn kommuniserer på? Noen mener det.

Kvinner og menn kan kommunisere forskjellig. Menn er som elefanter, leste jeg en gang. Når elefanten skal dø trekker den seg tilbake og vil være for seg selv og dø alene. Det er visst en myte i følge vitenskapen, og en seiglivet en også. Utrykket «menn er som elefanter» peker da på at menn kan ha en tendens til å låse seg når det oppstår problemer. Da vil de helst være for seg selv og «finne ut av det». Menn liker å gruble seg fram til løsningen selv, sier andre.

Jeg tror ikke menn er som elefanter, og jeg tror ikke alle menn liker å finne ut av løsningen selv før de snakker med den de deler livet med. Men….kanskje er det noe i dette med at menn og kvinner kommuniserer forskjellig? Husker du hvordan det var på skolen? Jentene snakket sammen hele tiden. De delte. Guttene stod og snakket om hvem som var flinkest til det eller det men de kommuniserte ikke på samme måte som jentene. De fortalte.

Uansett hva vi måtte mene om kjønnsforskjellene så er vi allikevel forskjellige. Når problemene kommer dalende inn i livet og drømmene plutselig blir vanskelige å oppfylle så er det gjerne kommunikasjonslinjene som kommer under sterkt press. Det blir mye støy utenfra som må filtreres bort før vi kan snakke ordentlig sammen og forstå hverandre.

#1 – Vedlikehold

Vi vedlikeholder det meste. Alt fra oss selv, personlig hygiene, til hus og hjem og biler. Kommunikasjonen må også vedlikeholdes.

Har du faste stunder for kommunikasjon? Setter du av en fast tid hver dag til å prate, ikke bare om løst og fast, men også om viktige ting? Er det enighet i hjemmet om hva dere skal prate om?

Når du kjøper en bil, eller et hus, må du kalkulere med vedlikehold. Det nytter ikke å sluntre unna. Da bare lurer man seg selv. På samme måte må kommunikasjonslinjene vedlikeholdes regelmessig ellers begynner de gradvis å bryte sammen.

#2 – Tillit

Alle liker vi det som gjør oss glade. Det er jo lett å være glad hvis vi skal snakke sammen om ting vi liker. Litt verre kan det bli hvis vi skal snakke om ting hvor vi har vidt forskjellig syn. Det er her det første punktet kommer inn. Hvis vi er flinke til å snakke sammen og gjør det regelmessig har vi allerede bygget opp respekt, tillit og glede. Da vet vi at når det er tid for å snakke om ting hvor vi har veldig ulikt syn, så har vi allerede gode rutiner bygget inn og det igjen gir tillit til at vi finner ut av ting sammen.

#3 – Respekt

Respekt kommer som følge av de første punktene. Respekt er noe vi må bygge opp, gjøre oss fortjente til og vedlikeholde.

Det er vanskelig å få respekt hos den andre part hvis vi ikke er flinke til å lytte. Kanskje er det nettopp her vi finner den aller største utfordringen?

Vi lytter alle på forskjellige måter. Har du vært hos en lege som stiller deg to spørsmål, lytter til deg i ett minutt og så skriver på datamaskinen i fem minutter? Det kan godt være at legen stiller riktig diagnose men det handler ikke om diagnostisering i et parforhold. Der handler det om å lytte.

Lytt dobbelt så mye som du snakker, sier et ordtak.

Ta det på alvor

Kommunikasjon er fundamentet for lykken. Når du er 90 og sitter ved siden av den du har delt livet med skal du kunne ha en koselig samtale da også! Vi må innse at kommunikasjon i seg selv er en kjempestor utfordring. Når vi i tillegg tar inn alvorlig sykdom i ligningen kan det bli enda vanskeligere å holde linjene åpne. Vi må jobbe med det regelmessig. Hvis andre har klart å få et langt og lykkelig liv sammen til tross for vanskeligheter kan vi også klare det.

Bilde hentet her

Har du tanker og erfaringer angående kommunikasjon som du vil dele med andre?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s