Nu må du se til å skjærpe dæ, gutt!

En av de vanligste «plagene» er de som vi påfører på oss selv. Noe som er utbredt er en følelse av utilstrekkelighet og den følelsen er gjerne ledsaget av dårlig samvittighet.

I dette innlegget skal vi se på hva som kan forsterke disse følelsene i både negativ retning og i positiv retning.

Tenk på krydder som salt og pepper. Hvorfor bruker vi krydder? Jo, for å få fram smaken i maten. Vi forsterker smakene som er der fra før.

Krydder forsterker de naturlige smakene

Du og jeg har noe i oss som også kan forsterkes. Det er vårt ønske om å utrette noe, og så få noe tilbake i form av glede eller tilfredsstillelse. Når vi deler livet med en annen, kanskje har barn eller nær familie så er det helt naturlig for oss å ønske å gjøre noe godt for de som står oss nært. Det kan være alt fra å være med på å skape et godt hjem til å gi en god utdannelse til barna, kjøpe noe fint til den vi er glad i, reise på ferie sammen eller gjøre ting sammen som familie.  Vi kan si det slik at det ligger i vår natur å gjøre noe godt for andre. Den gode følelsen vi får når vi har gjort noe for andre er noe som kan være vanskelig å beskrive.

Vi gleder andre for at vi selv skal bli glad

Akkurat som vi vanner og steller en plante kan vi kultivere vårt eget ønske om å glede andre. Det gjør vi ved at vi lar det få vokse.  Spesielt når det gjelder noen vi er glade i kan det føles lett å gjøre noe godt.

Når vi blir syke forsvinner ikke dette ønsket om å være den som gir til andre. Vår personlighet forandres ikke selv om vi blir syke. Det som forandres er omstendighetene og vår mulighet til å leve på samme måte som da vi var friske.

Det som så kan skje er at vi begynner å streve fordi livet butter i mot. Hvis du har M.E. eller en annen alvorlig sykdom vet du at det kan være vanskelig å bli trodd, og diagnostisert. Man går gjerne til flere leger og får kanskje ikke noen diagnose med en gang. Mange opplever å bli mistrodd av legen. «Når jeg ikke finner noe så det være psykisk». Noen har hørt legene si det rett ut, mens andre lurer på om det er det legen egentlig mener. På hjemmebane kan det også butte imot. Familiemedlemmene prøver så godt de kan å forstå men hvis legen ikke skjønner noe, ja, hvordan kan vi vente at de kan forstå?

Det er omstendighetene som endrer seg

Til slutt kan man ende opp med en følelse av at man ikke strekker til. Man føler at man må skjerpe seg. Prøve litt ekstra. Presse seg enda litt mer. Hvor mange er det ikke som har tenkt: «Hvis jeg bare prøver litt til så kan det hende det går?» Man leter etter muligheter til leve slik man gjorde da man var frisk. Noen lytter ikke til kroppens signaler eller sin egen sunne fornuft. De ønsker så sterkt å være friske at de ignorerer sin egen helse. Noen ganger presser man seg så mye at situasjonen bare blir enda verre.

Det kan være vanskelig å trappe ned i jobben, redusere arbeidstiden, klare seg med mindre inntekt. Det kan være vanskelig å innse at man ikke klarer de samme arbeidsoppgavene hjemme uten å bli helt utslitt. Det kan være vanskelig å innse at man trenger å fordele arbeidsoppgavene man før tok hånd om alene.

Det som er beskrevet ovenfor er dessverre ganske vanlig. Uansett hvor oppegående og flinke vi er til å ta hånd om andre personer eller oppgaver så er det gjerne slik at vi ikke alltid er så flinke til å ta hånd om oss selv. Det er er ikke noe uvanlig i det å skyve til side sine egne interesser til fordel for de som vi bryr oss som.

Tar vi bedre hånd om andre enn oss selv?

Sykdom og helseproblemer kan få oss til å strekke strikken så langt at vi mister gleden. Hvis du snakker med andre som har alvorlige, kroniske plager vil du sikkert finne ut at de fleste har gått igjennom en fase i livet hvor de presset seg selv altfor mye. Det kan være flere grunner til at man gjør det men vanligvis er man ikke villig til å oppgi det livet man har og i tillegg er det vanskelig å innstille seg på å leve et liv med sykdom og begrensninger. Etter hvert vil man føle at en alvorlig sykdom kan sette begrensninger i forhold til andre.

Begrensninger i forhold til andre fører til hva…?

Den som har familie finner fort ut at den nye rollen som syk ikke passer inn med den rollen de hadde tidligere. Foreldre og ektefeller vil føle at de kommer til kort fordi de ikke får være den omsorgspersonen de engang var. En forelder vil ønske å bruke så mye tid som mulig sammen med barna. En ektefelle vil ønske å gjøre noe godt for den de deler livet med. Så kan altså sykdommen sette begrensninger i forhold til dette.

Den gamle virkeligheten kolliderer med den nye virkeligheten

Hva er egentlig den nye virkeligheten?

Tenk på illustrasjonen med salt og pepper. For mye eller for lite kan bli like galt. Det må være balanse i smakene når vi lager mat og på samme måte må det være balanse i det livet vi lever. Hvis vi har vært blant de som har presset oss for langt må vi kanskje gjøre endringer i vår måte å tenke og føle på og i hverdagen.

Ingen liker å føle at de ikke har gjort nok. Det er en dårlig følelse å kjenne på. Kanskje har vi lenge gått med en følelse av å ikke strekke til? Kanskje har vi kjent på den dårlige samvittigheten mange ganger?  Kanskje har vi ikke vært flinke nok til å finne balansen mens vi har strevd med å finne ut av sykdommen, hvordan vi skal tilpasse oss en ny hverdag, jobbet med følelsene som følger med i en slik prosess? Kanskje er realiteten den at de fleste av oss har gjort mer enn nok? Kanskje det er slik at vi faktisk har presset oss for langt?

For mye er for mye og for lite er for lite….alltid!

Livets krydder….hva er det? Det er sikkert mange svar men noe av det viktigste vil være at vi har balanse i livet og at vi føler at vi utretter noe meningsfylt. Når vi klarer å skyve vekk følelsen av utilstrekkelighet og en dårlig samvittighet, klarer å tilpasse oss en ny situasjon, finne noe nytt i hverdagen som vi føler at vi mestrer; da har vi kanskje kommet et stort skritt i riktig retning.

Vi må prøve å kvitte oss med noen av de negative følelsene som fulgte med på lasset da sykdommen kom inn i bildet. Det er en prosess som er individuell og kan ta lang tid. Vi kan tenke på hvor godt det er når maten er passelig krydret og ha som målsetning at vi skal prøve å finne en passende balanse i vårt eget liv. Det er ikke lett men vi må si til oss selv at det er fullt mulig å klare det. Andre har klart det før oss og vi kan gjøre det samme.

* * *

( Bilder: Hentet fra Internett )

4 tanker om “Nu må du se til å skjærpe dæ, gutt!

 1. Godt skrevet! Det er virkelig en omstilling å bli syk og måtte lære seg til å leve på en helt annen måte enn det man egentlig ønsker. Men så har i alle fall jeg oppdaget at jeg kan ha et godt liv likevel 🙂 Etter hvert som jeg har blitt flinkere til å ta hensyn først og fremst til sønnen min og meg selv, så har jeg opplevd at den dårlige samvittigheten forsvinner. Jeg gjør så godt jeg kan og prioriterer det jeg synes er viktigst. Og så er jeg så utrolig heldig å ha mange mennesker i livet mitt som alle tydelig viser meg at det er nok at jeg ER, jeg trenger ikke gjøre noe. Og så har jeg BPA (brukerstyrt assistent), så da trenger jeg ikke gjøre noe særlig heller.

  • Det er viktig å ha så mange som mulig rundt deg som hele tiden gir støtte og oppmuntring. Det å ha et nettverk som støtter er noe alle syke burde ha.

   Glad for å høre at det fungerer så fint med BPA. I din situasjon må det være en utrolig lettelse.

   🙂

   • Takk 🙂 Uten BPA kunne ikke jeg bodd her alene, så enkelt er det. Så da hadde valget vært hjemme hos familie 100 mil unna sønnen min, eller sykehjem her (hvis det er stille nok da). Så jeg er utrolig takknemlig for at BPA finnes og at det aldri har vært noe problem å få den hjelpen jeg trenger når jeg trenger den 🙂
    Ha en fortsatt fin søndag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s