Samlivsbrudd og sykdom

Jeg leste en artikkel i New York Times for en tid tilbake. Den handlet om skillsmisse i Hollywood. Noen har funnet fram til målepunkter som kan brukes for å se om et forhold vil vare og hvor lenge det vil vare. Typisk amerikansk og litt Hollywood over det hele tenker man.

Her hjemme på berget vet vi at antall skillsmisser og oppløste samboerskap har økt jevnt siden -70 tallet. Det er mange grunner til det. Èn av grunnene er alvorlig sykdom.

Alvorlig sykdom påvirker

I USA har forskning vist at når kvinnen i et forhold blir alvorlig syk er sannsynligheten for skillsmisse seks ganger større enn om det var mannen som ble syk. Hypotesen er at kvinner i større grad enn menn er villige til å fungere som omsorgspersoner og derfor i mindre grad er villige til å forlate den syke.

Årsaker til at menn i større grad tar initiativet til samlivsbrudd når alvorlig sykdom er en faktor kan være knyttet til mangel på intimitet ifølge en norsk studie. Studien viser til spesifikke alvorlige kreftsykdommer.

Èn faktor som bidrar positivt ser ut til å være lengden på forholdet. Jo lengre man har vært gift jo mindre sannsynlig er det at man skilles. Hvis man giftet seg veldig ung øker sannsynligheten for skillsmisse når alvorlig sykdom kommer inn i bildet.

Langvarige forhold tåler mye

Andre faktorer som kan være vanskeligere å kvantifisere er kommunikasjon og nærhet. Det er positive faktorer som kan bidra til å styrke et forhold. I en situasjon hvor den ene parten har en alvorlig sykdom som M.E. vil kommunikasjon bidra til forståelse og knytte partene sammen. Det er ingen garanti men vil virke som et bindingsverk og forholdet blir mer robust. Nærhet kan knyttes opp mot kommunikasjon. Et par som kommuniserer ofte og dypt vil oppleve forholdet som nært og trygt. Nærhet kan være både fysisk og verbalt.

Forskere anbefaler leger og omsorgspersoner å være snare til å gi råd til de som lever i parforhold når de har fått en alvorlig sykdom. Man ønsker å forebygge siden forskningen viser at i gitte situasjoner er sannsynligheten stor for at forholdet blir oppløst.

Forebygge

Statistikk som dette er kanskje ikke noe man ønsker å tenke for mye på. Og det bør man kanskje heller ikke gjøre. Forskning kan av og til være motstridende og det kan være vanskelig å gi eksakte svar. Men man bør allikevel ta forholdsregler for å styrke forholdet når alvorlig sykdom rammer.

Å snakke sammen hver eneste dag er noe av det viktigste man kan gjøre. Man bør drøfte situasjonen til både den syke og den friske. Man kan snakke om det som har endret seg, hva slags individuelle og felles mål man kan sette seg. Det kan være krevende men hardt arbeid gir vanligvis resultater på sikt.

………………………………………………………………

Lenker:

Forskning.no  –  Cancernews.com  –  SSB.no  –  Kreftforeningen.no  – New York Times  – Demographic-Research.org

4 tanker om “Samlivsbrudd og sykdom

 1. For ikke å snakke om «når alvorlig sykdom rammer barnet / barna» i et forhold!
  Det er også en stor utfordring!!
  Det er vel ikke noen hemmelighet at mange forhold ryker da også. Når partene ikke lenger har tid til hverandre, all bekymring og energi går til barna og spesielt det / de syke. De friske barna trenger også omsorg og kjærlighet. Hva er det igjen da?
  Jeg har ikke mer igjen å gi da i alle fall…

  • Aner ikke hvordan det er, Gry. Her hos oss er vi to voksne som er syke. Det er slitsomt nok. Den som har stor familie og har store omsorgsbehov å dekke kjenner det nok helt annerledes på kroppen. Døgnet har bare 24 timer og tiden skal fordeles på friske, syke og vokse og forholdet skal pleies. Jeg er sikker på at det er veldig vanskelig.

   Gode ønsker for de nærmeste ukene! 🙂

 2. Det kan nok være en prøvelse på mange måter ja… ikke minst behovet for hjelp når en er syk hvor andre mennesker ofte tenker at de kan jo hjelpe hverandre… Selv er jeg «evig-singel» og det er nok mye forårsaket av sykdommen som jeg har slitt med i tjuetredveår eller mer og fikk liksom aldri slått kloa i et stabilt oppofrende hannkjønn til å ta oppvaska liksom 😆 men på en måte er det godt å være ensom også å slippe å være til belastning for noen men jeg savner ofte noen å denge ei sofapute i hue på 😆

  • Det er sikkert tungt å være alene når man er alvorlig syk. Mange har behov for hjelp og støtte og det kan ikke være lett å måtte takle alle ting alene. Men nå som det snart er vår får man ta sofaputene ut og denge løs på de. Det kan trenges det også av og til 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s