Syk og glad!

( Bilde: Onkel Johnny )

For mange er det viktig å holde fast på håpet. Håpet om en dag å bli frisk. Bli kvitt alle symptomene som plager oss. Få tilbake energien. Tonnevis av energi. Stå opp tidlig om morningen. Full fart hele dagen. Ha massevis å gjøre. Og alt dette uten å bli sliten! Deilig!!

Håpet er som en krykke

Håpet om å bli frisk kan sammenlignes med en krykke. Hvis du har vondt i den ene foten kan du bruke en krykke som støtte når du går. Krykken gjør at du kan fungere noenlunde og komme deg rundt omkring. Håpet kan på samme måte holde deg oppe i vanskelige tider. Når du har det vanskelig tenker du kanskje på at én dag skal du bli frisk. Kanskje kommer det en ny medisin på markedet som du får tilgang til? Så blir du frisk. Ingen M.E. lenger!

Men hva hvis du har vært syk i flere år og du ikke ser ut til å bli noe bedre? Da trenger du noe mer enn denne ene krykken å støtte deg til. Du trenger billedlig talt så mange krykker som mulig. Jo flere, jo bedre!

Fokuser på det du klarer å gjøre

Først og fremst må du jobbe med tankene dine. Du må lære deg å fokusere på det du klarer å gjøre. Det du ikke klarer å gjøre må du skyve til side og ikke tenke på. Så må du jobbe med følelsene dine. Tanker og følelser går hånd i hånd. Selv om du prøver å fokusere på det som er positivt kan det likevel hende at du føler deg trist eller lei. Vi kan godt tillate oss selv å være litt trist eller lei i blant. Men så bør vi igjen flytte tankene over på det som vi tross alt kan gjøre og på det som fungerer i hverdagen. Du bør ikke la negative følelser bite seg fast.

Legg lista lavt

Legg lista lavt. Det er et godt råd. Når du har lagt lista så lavt at du snubler over den er det bra! Målet er å komme seg over lista. Lista kan stå som et symbol på alle de forskjellige tingene i livet vi må forholde oss til. Vær nøye på hvor høyt, eller lavt, du legger lista for deg selv. Målet er å være glad samtidig som du føler at du utretter noe. Hva du skal gjøre og hvor mye du skal gjøre kan variere i forhold til hvor syk du er. Det kan være alt fra å ta hånd om personlig hygiene, lage mat til barna, sette av tid til å hvile, bruke litt tid på en hobby osv. Stikkordet er rimelig. Gjør det som er rimelig og realistisk for deg.

Felles prosjekt styrker

Følelsen av å ikke strekke til er noe mange sliter med. For deg som har M.E. og har mange begrensinger kan denne følelsen bli ekstra sterk. Da trenger du å kommunisere. Et godt råd til deg som er gift eller har en å dele livet med er å betrakte sykdommen som noe som rammer dere begge. Begge bør betrakte sykdommen på denne måten. Gjør man det vil kommunikasjonen bli styrket. Det vil da bli lettere å vise forståelse og støtte hverandre følelsesmessig. Det blir et felles prosjekt.

Det er mulig å være glad selv om du er syk. Vi kan alle oppnå et visst mål av glede selv om vi strever med M.E. Og så er det fint å bare være seg selv. Det føles også godt.

Reklamer

10 thoughts on “Syk og glad!

 1. Dette var ett kæmpebra innlegg johnny og håper at mange tar hintene og rådene du kommer med – så sant som du har sagt det 😀

  *tommel opp*

  Klæms ❤

 2. Tilbaketråkk: ♥ Livets HverdagsFilosofi ♥ « ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling

 3. Jeg synes du skriver så fint og jeg føler meg trøstet av dine ord. Det er så sant, det er alltid gleder å finne, men ofte kan det være vanskelig å bevare optimismen i nedgangstider, når listen stadig må legges lavere. Da kan det være vanskelig å vite når man skal måtte oppgi et mål og finne andre. Da må man igjennom en sorgprosess hver gang og det kan være tungt, særlig for syke barn, og også spesielt overfor andre mennesker som ikke forstår. Men det hjelper hvis vi trøster hverandre og bevarer selvrespekten.

  • Hei Hanne! 🙂

   Jeg synes også det er fint å lese hva andre tenker og føler i forhold til sykdommen. Noen blir jo satt helt ut av spill i mange år og hele livet blir snudd opp ned. Da er det fint å se at andre finner måter å takle situasjonen på.

   Takk for hyggelig kommentar. 🙂

 4. Enig med de andre her 🙂 Et veldig godt innlegg! Og det går absolutt an å være syk og glad – og litt trist og lei innimellom. Men som du sier er det viktig å ikke grave seg ned i det triste, men klare å se alt man har å være takknemlig og glad for også.
  Ønsker deg mange glade dager 🙂

  • Heia 🙂

   Takk for hyggelig kommentar. Jeg har prøvd å legge igjen kommentar på bloggen din men av en eller annen grunn har jeg bare fått feilmelding? Skal prøve igjen senere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s