M.E. og det sosiale landskapet – Hvordan du berøres

( Alle bilder: Onkel Johnny )

Hvis du er moderat til alvorlig syk med M.E. er det sannsynlig at det sosiale livet ditt blir sterkt berørt av sykdommen. Du tilbringer mesteparten av tiden i sengen eller på sofaen. Det blir vanskelig eller kanskje umulig å leve et normalt sosialt liv. Hvordan påvirker det deg som person? Hva skjer når du etter flere år ikke har hatt et normalt sosialt liv?

Hvordan påvirkes vi?

Mennesker er sosiale skapninger. Vi har behov for stimulans og vi har behov for å omgås andre mennesker. Fra vi er små av lærer vi om det sosiale samspillet. Hjernen vår er konstruert slik at vi hele tiden tolker og analyserer våre omgivelser. Så gjør vi tilpasninger. Vi navigerer i det sosiale landskapet.

Tenk deg at du snubler og brekker benet. Det gjør vondt. Veldig vondt. Du må på sykehus for å rette opp benet og få det gipset. Etter noen dager begynner smertene og gi seg og du fungerer bedre. Når du endelig har tatt av gipsen begynner du å trene opp foten og snart er du helt frisk.

Tenk deg så at en du kjenner faller og brekker benet. Du vet med en gang hvordan det føles. Du har jo opplevd akkurat det samme! Du kan ta kontakt, vise at du forstår og gi oppmuntring.

Evnen til å navigere i det sosiale landskapet baserer seg delvis på egne og andres erfaringer.Når vi har kontakt med andre mennesker utveksler vi tanker, følelser, kunnskap og erfaringer. Det gjør at vi lærer å forstå andre og vi lærer å forstå oss selv. Hjernen bearbeider kunnskapen vi tar til oss og setter den sammen med kunnskapen vi har fra før. Vi lærer å vise forståelse og medfølelse. Vi lærer hva som er akseptabelt og hva som ikke er akseptabelt. Dette er en prosess som pågår hele livet. Det sosiale samspillet har stor betydning for vår egen utvikling som menneske og påvirker og former vår personlighet. Det har altså stor betydning for den enkelte av oss.

Sosialt samspill er viktig

Hva skjer når du ikke lenger deltar aktivt i det sosiale samspillet? Hva skjer med din personlighet? Hva skjer med din evne til å navigere i det sosiale landskapet?

Kunnskap kan læres men kunnskap kan også glemmes. Våre sosiale ferdigheter kan også påvirkes hvis de ikke holdes ved like. Når vi ikke regelmessig har sosialt samvær mister vi tilgangen til alle de inntrykk som påvirker og former oss. Resultatet kan bli at våre sosiale ferdigheter svekkes. Våre tanker og følelser påvirkes i ulik grad. Vår evne til å navigere i det sosiale landskapet svekkes. Tankemønstre og følelser påvirkes.

I hvor stor grad påvirkes vi? Vi er alle forskjellige som mennesker og vi vil derfor ikke påvirkes på samme måte. I eksempelet ovenfor så vi at egne erfaringer kan hjelpe oss til å vise forståelse og empati ovenfor andre. Noen mennesker trenger ikke nødvendigvis brekke foten for å kunne vise forståelse ovenfor andre. Det er kanskje noe som ligger naturlig for de. Andre igjen trenger mye sosial påvirkning eller de trenger å gjøre seg mange erfaringer for å kunne øve opp sine evner til å vise forståelse. Å frarøves helt eller delvis det sosiale livet kan derfor ha ulik innvirkning på oss.

Det som er helt sikkert er at vi blir alle påvirket når vi ikke lenger kan delta fullt ut på den sosiale arenaen.

Benytte tilgjengelige kanaler

For å motvirke dette bør vi bruke de kanalene for kommunikasjon vi har tilgjengelig. Vi bør også bruke de så ofte vi klarer og så variert som mulig. Da kan vi utligne mye av det vi mister på grunn av sykdommen vi strever med og vi vil kanskje føle at vi har et sosialt samspill som gir oss glede.

2 tanker om “M.E. og det sosiale landskapet – Hvordan du berøres

 1. Den sosiale isolasjonen er definitivt en belastning, men heldigvis går det an å være sosial på avstand. Jeg tror internett har reddet mange fra ensomhet. For noen er det tungt å se at andre lever det livet en selv ønsker seg og Facebook er kritisert for å bare vise glanssiden av mennesket, men hvorfor hele tiden trekke fram det som ikke er bra?

  Jeg synes det er fint å lese om hva andre driver med, selv om de ikke forteller hele sannheten, og selv om jeg blir negativt påvirket av det noen ganger. Det er likevel en kontakt med noen av dem jeg kaller vennene mine. Det er så mye mer enn ingenting.

  Jeg har selv tenkt at den sosiale kunnskapen blir svekket ved at jeg ikke kan delta, men dette var tanker jeg hadde da jeg fungerte veldig dårlig og slet med komplekser fordi jeg ikke klarte å gjøre det samme som andre. Da jeg la dette fra meg og fikk nok energi til å delta mer (på nett, sms, korte besøk), oppdaget jeg at kunnskapen ikke var borte, men referanserammen var endret.

  Nå skal det også sies at folk er forskjellige, å være sammen med folk som bare er lykkelige og surfer på overflaten er tyngre enn å være sammen med enn dem som har kontakt med egne følelser og som ikke lar seg skremme av at en ikke fungerer på normalt nivå.

  Nok et viktig innlegg fra deg, takk!

  • Det beste for oss vil jo være å treffe virkelige mennesker men det er ikke alle som kan det. Sosiale nettverk er til utrolig stor hjelp for mange. Vi skal vær glad for det.

   Det du sier om at «referanserammen er endret» er godt sakt. Det er nok nettopp det som skjer for mange av oss. Vi legger vekt på andre ting.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s