Hva du kan gjøre for den som har M.E. ( Del 1 )

Hjelpemidler for den som er syk?

( Alle bilder: Onkel Johnny )

Kommunikasjon

Noe av det viktigste du kan gjøre når du skal hjelpe en som har M.E. er å jobbe med din evne til å kommunisere.

God kommunikasjon kan lede til økt kunnskap og forståelse. Forståelse kan lede til empati.

Noe av det første du bør vite er at M.E. er en komplisert og sammensatt sykdom. Enkelte kan ha svært mange og plagsomme symptomer og det kan være vanskelig for den som er syk å formidle alt. Du må lytte.

Ingen forståelse uten god kommunikasjon

Å lytte:

Start med å spørre om det er noe spesielt du bør ta hensyn til. Forhold deg til det svaret du får.

Mange klarer ikke å konsentrere seg lenge av gangen så du kan gjøre samtalene korte. Bli enige om et visst antall minutter og hold tiden.

Mange er svært sensitive for lys og lyder. Spør den som er syk om du snakker for høyt. Finn et passende stemmeleie. Neste gang dere snakker sammen bør du spørre én gang til. Etter hvert vil du finne et passende stemmeleie som ikke sliter ut den som er syk.

Å lytte krever anstrengelser

Den som er syk vil gjerne ha gardinene trukket for og dempet belysning i rommet. Respekter det. Mange er svært sensitive for lys. De vil få hodepine, vondt i øynene og nedsatt kognitiv funksjon hvis de blir utsatt for sterkt lys. Noen kan bli dårlig i flere uker hvis ikke tilretteleggingen er god.

Når du har forstått din del av den praktiske tilretteleggingen har du lagt grunnlaget for en god samtale.

Start gjerne med å spørre den syke hvordan han/hun har det. Husk så at alle er forskjellige. Noen har levd lenge med sykdommen sin og ønsker å snakke om andre ting. Spør hva de ønsker å snakke om eller bare la de fortelle det selv. Fortsett å lytte. Ikke fall for fristelsen til å prate mye selv.

Noen har behov for å prate detaljert om sykdommen sin. Fortsett å lytte. Ikke fall for fristelsen til å tro at du forstår. Det vil du ikke gjøre hvis ikke du har vært i samme situasjon selv.

Still spørsmål når det passer. Er du usikker kan du spørre: «Kan jeg stille deg ett spørsmål om….», og så nevner du det du tenker på. Ikke fall for fristelsen til å gå i dybden. Etter hvert som man snakker sammen vil forståelsen øke. Det tar tid.

Spør hvordan du kan hjelpe

Spør hva du ikke bør prate om. Den som har vært syk lenge har kanskje visse ting han eller hun ikke ønsker å prate om. Det kan være noe så enkelt som feriereisene til venner eller slektninger. Den som er syk kan føle at slike ting blir en påminnelse om hvordan det er å være frisk. Så blir gapet mellom de to tilværelsene så stor at det blir slitsomt å forholde seg til det. Alle er forskjellige og tenker og føler forskjellig. Still spørsmål og forhold deg til svaret du får.

Spør om det er noe du kan gjøre for den som er syk. Selv om det ikke er noe den syke ønsker at du skal gjøre akkurat nå føles det godt å høre noen spørre. Du viser den syke at du bryr deg og er villig til å gjøre noe. Spør igjen ved en senere anledning.

Avslutt samtalen når tiden er ute eller hvis du ser at den som er syk begynner å bli sliten. Gi utrykk for at det var fint å snakke sammen. Avtal ett nytt tidspunkt hvis det passer slik men vær fleksibel og vær forberedt på at avtalen kanskje må endres.

Dette er generelle råd men de fleste som har M.E. trenger et tilrettelagt besøk. Tilretteleggelsen danner grunnlaget for videre besøk og samtaler.

Det kan være at den som har M.E. ikke kan ta i mot besøk eller det kan bli vanskelig å gå på besøk. Hva kan du gjøre da?

4 tanker om “Hva du kan gjøre for den som har M.E. ( Del 1 )

  1. Veldig gode råd 🙂
    SMS er jeg veldig glad i. Mye lettere å svare på og forholde seg til enn besøk eller telefon. Men som det ekstremt sosiale vesenet jeg er, så trenger jeg besøk også 🙂 Jeg har laget en besøksplan som venner forholder seg til. Det synes både de og jeg er veldig greit. Og så klarer jeg noen ganger å si fra at jeg må i seng igjen 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s